Fotografií roku se stal snímek pořízený mobilním telefonem

Fotografií roku 2017 a vítězem 23. ročníku soutěže Czech Press Photo je snímek s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem od Martina Bandžáka z agentury Magna. Zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Porota vybírala z více než sedmi tisíců snímků.

Fotografie vznikla v městečku Hermel v Libanonu na hranici se Sýrií, kde Hizballáh každoročně oslavuje vítězství nad Izraelem. Pro zachycení musel Martin Bandžák použít svůj mobilní telefon. „V kontextu soutěže snímek představuje symbolickou připomínku nevyřešených politických konfliktů na Blízkém východě, jež nadále ovládají naši politickou diskusi,“ uvedla porota.

Martin Bandžák uspěl s touto fotografií i v kategorii Problémy dnešní doby. V další kategorii Portrét zvítězil se snímkem mladé nikaragujské kojící matky. Czech Press Photo vyhrál už v roce 2010 za portrét zraněného děvčete po zemětřesení na Haiti.

Známý snímek, který zachycuje prezidenta Miloše Zemana s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě ve chvíli, kdy se v květnu očekávalo podání demise vlády, získal první cenu v kategorii Lidé, o kterých se mluví. Premiér Sobotka s demisí nepřišel, ale prezident Zeman jednal tak, jakoby se stalo. Svou hůlkou ukázal k mikrofonu, proto nazval fotograf Robert Sedmík svůj počin Támhle je mikrofon.

Kategorii Aktualita vyhrála fotografie Roberta Barky s názvem Ano Erdoganovi, Ne demokracii, která zachycuje davy příznivců prezidenta Erdogana v nočních ulicích po volbách v Turecku.

Soutěž nebyla jen o fotkách, ale i o videích. V kategorii Aktualita a reportáž uspěli Andrej Štuk a Jarmila Štuková za kus Selfie z války, v kategorii Investigation pak Jana Neumannová za reportáž Jak se stát miliardářem o Andreji Babišovi.

V letošním 23. ročníku soutěže zaznamenali organizátoři rekordní počet přihlášených prací. O vítězství usilovalo celkem 7333 snímků a videí od 508 autorů. S vyhlášením nejlepších prací rovněž začala ve Staroměstské radnici v Praze výstava, která potrvá do konce ledna.

 

 

Přidat komentář